Objektivens bländare

Den som just har börjat fördjupa sig i fotografering, och lära sig om de olika typerna av objektiv, har sannolikt fått höra att brännvidden (de röda siffrorna på objektivet) till stor del påverkar vilken typ av bilder man kan ta med objektivet. Det stämmer också, men det är inte bara brännvidden som är avgörande. Detta märker man inte minst genom att det kan finnas två objektiv med samma brännvidd, som ändå skiljer tusentals kronor i pris. I dessa fall är det andra faktorer som utgör skillnaden mellan objektiven, till exempel deras bländare.

När man tittar på objektiv och vill veta vilken bländare de har ska man hålla utkik efter de blå siffrorna. Den blå siffran på objektivet anger vilken som är den maximala bländaren som objektivet kan använda. Viktigt att hålla reda på är att ju lägre siffran är, desto större är bländaren – 2,8 är till exempel en större bländare än 3,5. Ibland anges bara en siffra som bländare, vilket betyder att objektivet kan använda denna bländarstorlek oavsett hur mycket eller lite man har zoomat. I andra fall anges ett spektrum, som till exempel kan gå mellan 3,5 och 5,6. Det betyder att objektivet inte kan använda sin största bländare i alla zoomlägen; om man zoomar in maximalt får man (i detta exempel) bara tillgång till bländare 5,6. Ett objektiv som har tillgång till en stor bländare, ett så kallat ljusstarkt objektiv, och som dessutom kan använda den stora bländaren oberoende av brännvidd (det vill säga zoom) blir betydligt dyrare, och även större och tyngre rent fysiskt.lens-1209823_960_720

Varför är då bländaren viktig? Enkelt kan sägas att ju större bländaren är, desto större möjlighet har man att ta bilder i svagt ljus och ändå få tillräckligt snabb slutartid för att bilden inte ska bli suddig. Det ger med andra ord många fler fotomöjligheter även under svårare omständigheter, till exempel om man vill fota djur i rörelse i gryning eller skymning, eller om man ska fotografera ett sportevenemang under svåra ljusförhållanden.

Om du ska ge dig ut på en fotoexpedition för att fotografera djur och natur är det dock inte bara viktigt att ha med sig rätt objektiv, utan också nödproviant och vatten ifall det värsta skulle hända och man blir fast ute i vildmarken. Om du vill passa på att också marknadsföra dig som fotograf, kan du till exempel skapa vattenflaskor med ditt företagsnamn tryckt på, som du använder vid dina expeditioner. Det gör du enkelt på Medtryck.com.

Your Thoughts