Fota stort för tapeter

De flesta har idag tillgång till en kamera via mobilen. Utvecklingen har gått snabbt inom digital fotografi och förutom appar som kan införskaffas finns det också många filter och fotoredigeringsverktyg som kommer med telefonen. Det har lett till en veritabel explosion med roliga, snygga och fantasifulla bilder som fullkomligen dignar över sociala medier.

Men det är nätet det! Fördelen med att fota för bilder som ska läggas ut online är att det varken krävs särskilt hög kvalitet eller upplösning. Om du däremot vill fota bilder till storformat som exempelvis ska pryda ditt hems väggar är det en helt annan femma. Här kan du läsa om hur du kan anpassa ditt fotograferande efter större krav och de goda nyheterna är att det inte kräver en massa dyr utrustning.

Inred kul med bilder

Bilder är alltid en mycket rolig del av heminredningen och hos Familjetapeter kan du inte bara hitta vackra, vanliga tapeter utan också så kallade fototapeter. Du tapetserar med andra ord hela väggen med enorma bilder och du kan antingen välja färdiga motiv av skickliga fotografer eller ladda upp egna alster att trycka upp.

För att bilder i stora format ska komma till sin fulla rätt krävs det att du har hög upplösning på dem. Varje foto består av ett antal pixlar som är små kvadratiska beståndsdelar och ju fler det finns desto skarpare blir bilden. För att en fototapet ska bli lyckad är det bra om den har en upplösning på minst 3000×2000 pixlar i höjd respektive bredd. Alla kameror kan idag klara av det men om du har en mobiltelefon beror det lite på modellen. Om den inte riktigt håller måttet finns det dock en annan lösning: mönster.

Gör smått till stort

Ett mönster kan bildbehandlas så att det upprepar sig i evighet, vilket gör att en mindre bild kan klara en större yta. För att resultatet ska bli snyggt kan du antingen fota ett föremål med en tom, enfärgad bakgrund så att skarvarna inte syns eller geometriska mönster som klarar upprepning. Välj gärna motiv som inte är för skarpa eller färggranna då det kan ge ett närmast psykedeliskt resultat. Fota hellre mjuka, diskreta bilder. Du kan hitta inspiration online om du inte är riktigt säker på hur du ska tänka, inte minst från vanliga tapeter som ofta bygger på upprepningsmönster.

Your Thoughts