Sportfotografering

Fotografering är en viktig del av rapporteringen från ett idrottsevenemang. Tillsammans med en skriven text skapar det ett helhetsintryck för de som inte kunnat vara på plats. Förutom det professionella syftet, kan sportfotografering också vara ett sätt att marknadsföra ett företag eller en sport. Det finns också många som är intresserade av sportfoto på en hobbynivå. En utmaning med att lyckas med ett sportfoto är att det går fort och det gäller att hinna med att ta ett bra foto. Samtidigt vill man på något sätt kunna förmedla farten via sitt foto. En annan sak är att man gärna vill fånga viktiga händelser i matchen eller tävlingen. Det finns många klassiska sportbilder där fotografen lyckats fånga ett avgörande skeende i samma sekund som det hände.SportsPhotographer

Utrustning
För att lyckas med alla svåra moment som rör sportfoto kan det vara bra att använda viss typ av utrustning. Några saker som brukar rekommenderas är att kameran har snabbt autofokus och är bra på snabb serietagning, gärna minst 8 bilder per sekund. En digitalkamera brukar vara ett bra alternativ. Vad det gäller linser så beror väldigt mycket på vilken sport det är man ska fotografera. Allmänt kan man dock säga att sportfotografer brukar föredra teleobjektiv med en stor bländare som dessutom har snabbt autofokus. Den snabba autofokusen hjälper fotografen att hitta rörelsen och teleobjektivet gör att man kan komma nära händelserna. En stor bländare innebär flera fördelar som är bra för att fånga farten i en idrottstävling.

Några tips
Det finns också några vassa knep man kan ha med sig när man ska fotografera en idrottstävling. Två inställningar man kan göra på kameran är att man har en kort slutartid, helst 1/640 eller snabbare. Det hjälper dig att hitta skärpan i bilderna. Om du öppnar upp slutaren och höjer ISO undviker du dessutom att bilderna blir mörka. Detta brukar inte vara några problem på moderna digitalkameror, då de ända har så bra brusprestanda. Två rent fotomässiga knep är att visa sportens fart genom att ha ett skarpt huvudmotiv med en suddig bakgrund. Man kan också använda sig av omvänd panorering för att fånga rörelsekänslan.

Många sportfotografer arbetar som frilans. Genom att använda sig av tjänster för fakturering så kan de sköta faktureringen på egen hand och fakturera utan företag.

Your Thoughts