Fota vilda djur

När det kommer till att fota djur ute i det vilda är det absolut bästa verktyget du kan ha tålamod. Du kommer behöva vänta på att djuret ska närma sig och sedan vara tyst och stilla så att det inte springer iväg. Det är en svår konst att manövrera om du inte är van vid det. Det näst viktigaste du behöver är att kunna arbeta med ljus, som med all annan fotografering. Det gäller inte bara att djuret håller sig lugnt framför dig, utan även hur ljuset träffar det. Det är vad som skiljer ett okej foto från ett otroligt vackert foto.

Utrustning för att fota vilda djur

Vid fotografering av vilda djur behöver du ha särskild utrustning. Först och främst behöver du ha en bra kamera. Helst en kamera med väldigt bra autofokus som snabbt kan ställa om och följa rörliga objekt. Ungefär som med sportfoto. Dessutom behöver du ett lågt bländartal då djur har en förmåga att hålla sig i skugga eller så är de främst aktiva under de timmar då solen inte är uppe.

När det kommer till objektiv kommer du behöva ett objektiv med bra och stor zoom. Det är varken vanligt eller etiskt att gå alltför nära ett vilt djur, därför måste du se till att du kan få till bra bilder även från ett längre avstånd. Med en bra zoom kan du fota djur som är långt borta utan att skrämma det, störa det eller utsätta dig själv eller djuret för fara. Se dock till att du fotar med hög upplösning så att du i efterhand kan beskära fotot för att då komma ännu närmare och få fram mindre detaljer som annars förblir osedda. Mycket handlar om redigering när det kommer till att fota vilda djur. Hur du väljer att redigera dina foton avgör hur stämningen i bilden blir. Hög kontrast och mörka färger ger dramatik medan ljusa och färgglada foton ger en känsla av lycka och hopp.

Your Thoughts