Objektivens olika brännvidd

Även om det är viktigt att välja ett kamerahus som passar ens ändamål, beror en stor del av slutresultatet när man fotograferar på vilket objektiv man har valt. För att få de bilder man har tänkt sig är det därför viktigt att man inte bara väljer rätt kamera, utan också rätt objektiv. Det man i första hand bör fokusera på är hur stor bildvinkel man vill ha på sina bilder, det vill säga hur stort område man vill få med på bilden. Detta bestäms i huvudsak av objektivets brännvidd.

Kortfattat kan sägas att ju kortare brännvidden är, desto större blir bildvinkeln. De olika brännvidderna brukar delas in i fisheye, vidvinkel, normal och tele. Ett fisheye-objektiv har mindre än 15 millimeter i brännvidd. Detta är den vidaste bildvinkel du kan få, men när man använder ett fisheye-objektiv blir bilden också mycket förvrängd genom att raka linjer böjs upp längs med bildens kanter. Det ser med andra ord ut som om man tittar på världen genom ett fisköga.

Objektiv som kallas vidvinkel har en brännvid på mellan 15 och 45 millimeter, och kan med andra ord variera mellan att fotografera bilder som är lika förvrängda som ett fisheye-objektiv och bilder som inte är förvrängda alls, men ändå tillåter att fotografera en vid bildvinkel.600_mm_telefoto_lens

De objektiv som kallas ”normala” har vanligtvis en brännvidd på mellan 45 och 80 millimeter, och kan sägas motsvara mer eller mindre det som ögat ser. Med ett normalt objektiv förvrängs bilden med andra ord inte alls, och det är ett bra all round-objektiv som kan användas till de flesta typer av fotografering. Om man bara ska köpa ett objektiv är det med andra ord bra att satsa på ett objektiv med en brännvidd inom detta spann.

Slutligen finns objektiv med en brännvidd på 80 millimeter eller mer, som alltså kallas för teleobjektiv. Användningsområdet för dessa objektiv är framförallt då man vill fota något som befinner sig långt bort, men ändå ge intrycket på bilden att man befinner sig nära. Det kan till exempel handla om naturfoto eller närbilder vid en fotbollsmatch.

Om du har tagit ett foto som du är nöjd med kan ett fint sätt att visa upp fotot vara att trycka upp det i storformat och hänga upp det på väggen. Genom att kombinera egna foton med posters man tycker om och andra väggdekorationer, som vägghängda växter eller ljusstakar, kan man enkelt skapa en personlig vägg som förhöjer ett rum.

Your Thoughts