Rätt objektiv vid mäklarfotografering

Vill du ta likadana bilder som mäklarna, där en större del av rummet syns? Det är inte svårt om du har rätt objektiv. Ett vidvinkelobjektiv på omkring 10-24 millimeter låter dig ta de bilder du vill ha. Många fotografer menar att kvaliteten på objektivet är minst lika viktigt, om inte viktigare, än hur bra kamera du har. Vill du arbeta med mäklarfotografering ska du därför satsa på ett professionellt objektiv, medan ett enklare fungerar utmärkt om du fotograferar endast för hemmabruk. Låna gärna ett objektiv och prova dig fram innan du bestämmer dig vilket som passar dig bäst.

Såhär tar du professionella mäklarbilder

Till att börja med behöver du en bra kamera. I artikeln här har Ljud&Bild betygsatt årets bästa kameror och där kan du se vilken som bäst passar dina behov. Du behöver bra ljus för att ta snygga bilder. Försök att fotografera runt lunchtid under vintern för att kunna utnyttja dagsljuset maximalt. Förstärk med en blixt. Bländare omkring 8-12 brukar vara lagom för att du ska få ett skärpedjup som passar ett interiörfoto. Använd stativ för att få så skärpa bilder som möjlig. Om du saknar stativ kan du ta hjälp av ett bord eller en annan stadig möbel. Mäklare fotograferar inte uppifrån ögonhöjd, utan sänk istället kameran till ungefär brösthöjd eller strax under.

Att arbeta som mäklarfotograf

De flesta mäklare har idag inte anställda fotografer, utan anlitar företag som specialiserat sig på mäklarfoto eller har avtal med frilansande fotografer. Som mäklarfotograf har du därför sällan en fast månadslön. Istället får du betalt per timme som mäklaren anlitar dig. Utöver själva fotograferandet ingår ibland redigering av bilderna. Arbetar du för ett företag som enbart fokuserar på mäklarfoto har de vanligen egna redigerare och du kan fokusera på fotograferandet. Om du vill börja arbeta som mäklarfotograf kan du börja med att kontakta ett företag som specialiserat sig på bostadsfotografering. Om de väljer att ta med dig i sitt team får du all utbildning du behöver. Ofta står du för objektivet själv så var noga med att välja rätt.

Your Thoughts