Fotografins mobila revolution och historia

Att fota är en underbar hobby som passar både gammal och ung. Det är en väldigt inspirerande och kreativ hobby som ger utövaren möjlighet att upptäcka nya platser och miljöer. Idag är det både enklare och billigare att utöva fotografering och att visa sina bilder för världen, men så var det verkligen inte förr i tiden.

Den mobila revolutionen

I stort sett alla vuxna och barn äger, eller har tillgång till, en smart telefon med möjlighet att fota bilder av världsklass. Det finns till och med reklamfilmer och modemagasin som enbart har fotograferats med en mobiltelefon. Fördelen med att fotografera med just en mobiltelefon är att du oftast redan bär den med dig överallt. Oavsett var du befinner dig, är det bara att ta fram mobilen och knäppa av ett kort när du ser något intressant, något spännande eller bara något du vill föreviga. Denna tillgänglighet och mobilitet har totalt revolutionerat fotograferingen och idag kan i stort sett vem som helst ta en bild som kan vinna priser i diverse tävlingar.

Det gäller bara att vara nyfiken, kreativ och redo när ett fototillfälle dyker upp. Tyvärr är dagens smarta telefoner ganska ömtåliga och går lätt sönder om man råkar tappa dem när man är ute och fotograferar. Då kan det vara skönt att veta att det finns bra ställen där du kan reparera och köpa begagnade mobiltelefoner. Ett bra tips är att besöka https://www.gigamex.se/ ifall olyckan har varit framme. När man tittar på dagens fotografier, kameror och smarta telefoner är det lätt att tro att fotografering och kameror är något nytt och modernt. Så är dock inte fallet och fotografins historia sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Fotografins historia

De första kamerorna finns omnämnda redan på 1000-talet, då camera obscura och camera lucida beskrivs som två sätt att avbilda verkligheten. Det skulle dock dröja fram till 1500-talet innan tekniska framsteg inom optik gjorde det möjligt att göra dessa primitiva kameror mer ljuskänsliga och därmed mer användbara. De äldsta fotografier som finns bevarade är daterade från 1800-talet och det första kända fotot heter ”Utsikt från fönstret i Le Gras” och är taget av Nicéphore Niépces omkring år 1826.

Under 1900-talet gick utvecklingen snabbt framåt och nya kameraklasser såsom lådkameror, bälgkameror, storformatskameror, mellanformatskameror och småbildskameror såg dagens ljus. Idag är de flesta av dessa kameraklasser ganska ovanliga och småbildskamerorna konkurrerades i stort sett ut av de digitala kamerorna under sent 1990-tal och 2000-tal. Numera har även de flesta digitala småbildskamerorna försvunnit och till stor del ersatts av de smarta telefonerna som under de senaste åren har fått bättre objektiv, vissa telefoner har även dubbla kameror som möjliggör skärpedjup, och i många fall även högre upplösning än de traditionella digitala småbildskamerorna.

Vernissage

Tack vare den digitala eran behöver du inte längre hyra en lokal för att ställa ut dina bilder. Idag kan du snabbt och enkelt dela dina foton med vänner och bekanta, eller låta hela världen få en chans att uppleva dina alster genom att publicera dem online i ett digitalt fotoalbum.

Your Thoughts