Bli en självlärd fotograf

Om vill bli riktigt bra på något är det ofta mer eller mindre nödvändigt att gå någon form av utbildning under organiserade former. Fotografering är något som många valt att utbilda sig inom. Inte minst på senare år då foton i och med sociala medier blivit en del av vår vardag på ett annat sätt än tidigare. Tack vare internet har vi idag större möjligheter än någonsin tidigare att själva ta ansvar för vår egen utbildning. I detta inlägg kommer du att få tips kring hur du blir en bättre fotograf, utan att gå en kurs tillsammans med andra. På så sätt kan du spara in kursavgifter och även vinna en hel del tid som annars hade gått till resor till och från kurslokalen. Det är dock svårt att ta genvägar till att bli en bra fotograf, även dem som kallar sig självlärda har i regel arbetat hårt och på ett systematiskt sätt.

Det krävs 10.000 timmar för att bli bra

 

Något man ofta hör är att det krävs 10.000 timmar för att bli riktigt bra på något, oavsett vad. Det är ett påstående som är menat att tas med en nypa salt men det stämmer att det är övning som ger färdighet. Det som är bra med utbildningar är att man får hjälp med att använda sin tid på ett effektivt sätt. det finns många självlärda fotografer som lyckats och en framgångsfaktor är ofta att de investerat sin tid på ett smart sätt. Ta en och samma bild på samma, stillastående, motiv flera gånger om dagen under flera månader. Då får du erfarenhet kring hur olika ljusförhållanden och andra mycket små skillnader påverkar bildens kvalitet. Det är en typ av övning många missar eftersom de hellre går ut med kameran och fotar nya motiv under varje ”träningspass”. Att kunna sin kamera är också grundläggande. Kameror är avancerade idag och du måste veta vilken effekt olika brännvidder och andra inställningar du kan göra har för påverkan på bilderna. Vänta med att köpa dyra objektiv tills du lärt dig kamerans grundfunktioner.

Låt andra bedöma dina bilder

Även om du inte går en utbildning är det mycket viktigt att du låter andra bedöma dina foton. Gärna fotografer eller fotoentusiaster med mer erfarenhet än du själv. Ett foto kan man enkelt lägg ut på en anonym bilddelningssida online och sedan kan du hänvisa medlemmar i diskussionsforum med fotoinriktning till dina bilder. Det går också att posta dem direkt i inlägg. På så vis kan man snabbt få värdefulla omdömen och nya perspektiv på sitt fotograferande. Givetvis kan du även lägga upp bilder i den vänkrets i sociala medier men be då särskilt om ärliga och gärna kritiska omdömen så att du inte enbart får rutinmässiga ”likes”. Att läsa fotoböcker ger mycket inspiration och det är ett sätt att få lektioner direkt från mästarna på området. använd intressanta ljudböcker när det gäller de teoretiska bitarna så kan du lära dig mer under tiden som du till exempel städar eller arbetar i trädgården.

Your Thoughts