Rätt teknik vid ljussättning

Idag har nästan alla en kamera i form av en smartmobil som vi fotar alla möjliga händelser i livet med. Bilderna blir bra men drunknar snabbt i flödet bland alla andra mobilkamerabilder. Därför reagerar vi mer när vi ser en bild som är tagen med rätt utrustning och fototeknik. Genom att kontrollera ljuset och använda olika fotoknep kommer dina bilder stå ut på nätet och fånga intresset på ett helt annat sätt. Och det behöver varken vara svårt eller dyrt. Huvudsaken är att du lär dig att använda ljussättning till din fördel och bildkomposition.

Att fota är att arbeta med ljus

En bild kan se helt olika ut beroende på hur ljuset faller på personen, miljön eller objektet du vill fotografera. När det kommer till ansiktsporträtt kan ljus ovanifrån förstärka rynkor i ansiktet – en effekt som du kanske vill framhäva eller undvika. Då kan istället ljus eller en blixt framifrån släta ut rynkor i bilden. När det kommer till miljöbilder utomhus brukar det bästa ljuset vara när solen går upp eller vid solnedgång. Det ger ofta en varm ton i bilden. Det finns olika tips för hur du tar bra bilder vid vanliga fotosituationer, och du kommer säkert hitta ditt sätt att få till den bästa bilden.

Komposition av bild

Förutom ljussättning är även bildkomposition väldigt viktigt när du ska fotografera. Komposition handlar om att du ska arrangera olika delar i en bild såsom till exempel detaljer eller linjer för att bilda en helhet med subjektet du fotograferar. Ska det vara en närbild? Bild på långt håll? Här finns det lite olika att välja mellan. Ska du ta en liggande bild brukar man prata om det ”gyllene snittet” som ligger ungefär i mitten av den vänstra eller högra halvan av en liggande bild. Komponerar du in subjektet i denna del av bilden brukar bilden bli harmonisk för ögat; detta kallas därför för det gyllene snittet.

Your Thoughts