De viktiga vinklarna

Inom fotografi talar man ofta om ”öga” och ”vinklar” och menar med det hur fotografen ställer sig i förhållande till föremålet som han eller hon fotograferar. Man kan jämföra det med ordet ”infallsvinkel” under diskussioner och beskrivningar, då dessa skarpt färgar både den som uttrycker den men också den som lyssnar. Som fotograf vill man alltid förmedla något med sina bilder och med hjälp av olika vinklar kan man uppnå olika effekter.

Utrustning för vinklar

Oavsett om man är amatörfotograf med endast en mobiltelefonkamera i handel eller proffs med egen studio kräver vinklade bilder viss utrustning, beroende på vad man planerar att uppnå. Om man till exempel vill ta bilder på ett helt rum men inte har tillräckligt med utrymme för att gå bakåt så att allt kommer med i blickfånget kan man använda en så kallad ”fish eye” eller fisköga lins, som är formad konvext, vilket tillåter en bredare vinkel. Detta är en perfekt lins om man skall ta bilder på mindre utrymmen som till exempel Kontorslokaler Stockholm men ger å andra sidan en förvrängd effekt, som delvis kan korrigeras med ett bildbehandlingsprogram. Man kan hitta linser för denna typ av vinkel både i form av regelrätta objektiv för kameror liksom mindre versioner som man kan sätta på sin mobil.

Vill man istället ta bilder från ett fågelperspektiv kan det vara värt att investera i en drönare. Idag kan man hitta dessa små ”foto helikoptrar” för relativt låga priser och de tillåter att man tar bilder från höjder man inte kan nå med en vanlig stege. Var dock nog med att du känner till

regler för drönare vilka bland annat inkluderar lagar om hur högt man får flyga sin drönare och om det ligger flygplatser i närheten.

Experimentera

Olika vinklar kan också ge olika resultat och budskap. Om man tar foton på en människa underifrån ser hon ut som en jätte. Detta är ett vanligt trick i propagandabilder eller när rappare vill se hårda ut på bild, och tar man dem ovanifrån får man motsatt effekt. Håller man sin kamera vertikalt, lätt ovanifrån, kan man också få en överviktig människa att se smalare ut och detta är nuförtiden ett vanligt trick när det kommer till

selfies där målet ofta är att se så snygg ut som möjligt. Detta må vara ett sätt att undvika dubbelhakor på men å andra sidan riskerar man en viss förvrängning som ger intrycket av onaturligt stora pannor så det gäller att finna rätt balans.

Vinklar kan också var oväntade. Genom att ta ett gruppfoto där fotografen ligger på marken och modellerna står och tittar ner på denna kan man få en kul och överraskande effekt. Eller tvärtom, att ställa sig på en högre höjd att ta en bröllopsbild på paret uppifrån då de står utanför kyrkan kan man få en både snygg och minnesvärd bild. Var aldrig rädd för att experimentera!

Your Thoughts